Академік Пилипенко А. Т. і кафедра ХАРЕ

Наукова школа з аналітичної хімії на кафедрі хімії рідкісних елементів і технічної хімії (згодом хімії й аналізу рідкісних елементів – ХАРЕ) (19601990 рр.)завідувач Пилипенко Анатолій Терентійович

У кінці 1950-х років, у зв’язку з хімізацією народного господарства країни, постало питання про збільшення прийому студентів на перший курс хімічного факультету (з 50 до 100 осіб). У 1959 р. на базі частини кафедри аналітичної хімії та частини кафедри неорганічної хімії було створено нову кафедру аналітичного спрямування «хімії й аналізу рідкісних елементів та технічної хімії», яку в 1968 р. було перейменовано на кафедру «хімії й аналізу рідкісних елементів» (ХАРЕ), фундатором і незмінним керівником якої впродовж трьох десятиліть був учень академіка Бабка А. К. професор, а згодом академік Анатолій Терентійович Пилипенко (фото 1).

У 1960 р. ректорат університету (ректор – Іван Трохимович Швець) прийняв ухвалу про розширення площ хімічного факультету за рахунок побудови нового (третього) чотириповерхового корпусу. У жовтні 1961 р. за активної участі студентів і молодих викладачів факультету було розібрано університетський гараж і віварій. Після цього будівельниками було вирито котлован і закладено перший камінь нового хімічного корпусу (фото 2, 3), на якому були присутні ректор І. Т. Швець і декан А. Т. Пилипенко. Саме завдяки зусиллям А. Т. Пилипенка «у верхах» та праці студентів і молодих викладачів факультету на будівництві, за кошти, виділені державою на будівництво нової чотириповерхової будівлі хімічного факультету вдалося звести п’ятиповерховий корпус!