Практичне значення отриманих результатів
·
На основі нового
методу аналізу – сонолюмінесцентної спектроскопії розроблено прилад –
сонолюмінесцентний спектрометр. Розроблено і впроваджено на
дослідно-експериментальному солепідприємстві Українського науково-дослідного
інституту соляної промисловості комплекс методик визначення 16 елементів у
водах, розчинах кухонної солі і інших солей методом сонолюмінесцентної
спектроскопії.
Вперше
сформульовані та обгрунтовані методичні рекомендації щодо використання УЗ
у всьому діапазоні частот (від низьких до високих) та інтенсивностей у
процесах пробопідготовки: а)для інтенсифікації кислотної мінералізації
харчових продуктів, б) для руйнування органічних домішок у водах та розсолах;
в) для стабілізації суспензії при прямому електротермічному
атомно-абсорбційному аналізі продуктів харчування з використанням техніки
карбонізації (неповної мінералізації); д) для прискорення процесів
гель-хроматографічного розподілу органічних домішок у розчинах кухонної солі
та розсолах; ж) у речовинному аналізі розчинів кухонної солі та розсолів на
прикладі визначення Меркурію, Хрому та Ніколу в різних ступенях окислення е)
для
визначення вмісту і молярно-масового розподілу гумінових і
фульвокислот у розсолах і розчинах кухонної солі.
Розроблені та
атестовані Українським центром стандартизації, метрології і сертифікації
методики експресного визначення Плюмбуму, Купруму, Кадмію і Цинку в продукції
соляної промисловості: кухонній солі (МВВ № 081/12-18-98 від 28.12.98),
концентраті морському (МВВ № 081/12-19-98 від 28.12.98) і концентраті
морському каротиновому (МВВ № 081/12-20-98 від 28.12.98).
Розроблена і впроваджена на підприємствах соляної галузі України та в
УкрНДІсіль схема досліджень, що включає комплекс фізико-хімічних методів
поділу і кількісного визначення окремих Хрому, Ніколу та Меркурію у розсолах
та розчинах кухонної солі з ультразвуковою інтенсифікацією процесу
пробопідготовки. (Робота була
проведена на вимогу Мінохорони здоров`я України, бо до її виконання кількість
токсичних елементів Хрому та Ніколу, та форми існування Меркурію у кухонній
солі не були відомі, а відповідні методики в літературі не описані).
Розроблено і впроваджено
у практику роботи акредитованої лабораторії харчової продукції УкрНДІсіль (акт
акредитації UA 6.00.1. Т 658 від 20.06.2000 р.) комплекс експресних методик
(понад 100) визначення органічних і неорганічних домішок у кухонній солі,
розсолах і водах, пиві, соках, хлібобулочних виробах, продукції м’ясомолочної
промисловості, чаї, каві, овочах і фруктах, цукрі та ґрунтах.