наукова рада НАНУ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ВІДДІЛЕННЯ ХІМІЇ

НАУКОВА РАДА З АНАЛІТИЧНОЇ ХІМІЇ


ЕЛЕКТРОХІМІЧНІ МЕТОДИ ВИДІЛЕННЯ ТА ВИЗНАЧЕННЯ СУМИ АЛКАЛОЇДІВ ЧИСТОТІЛУ ВЕЛИКОГО

1Степневська Я.В., 2Ткач В.І.

1Дніпропетровський національний університет;

2Український державний хіміко-технологічний університет

“Чистотіл великий”– лікарська рослина, до складу якої входять алкалоїди чотирьох груп, які використовуються при виробництві таких медичних препаратів як “Ліварекс”, “Ук­раїн” та інші. Тому актуальною є проблема виділення суми алкалоїдів з рослинної сиро­вини та кількісного їх визначення на різних стадіях виділення.

          Виділення суми основ алкалоїдів із рослинної сировини Chelidonium Majus L. (чис­­тотілу великого) проводили шляхом кислотної екстракції на водяній бані, фільт­ра­ці­єю отриманого напару та його електролізом при необхідній напрузі та силі струму.

          Авторами вивчені реакції взаємодії органічних катіонів (ОК) алкалоїдів з гетеро­поліаніоном (ГПА) структури Кеггіна РМо12О403-

3Каt++РМо12О403-=(Каt)3РМо12О40¯.

Методами УФ-, ІЧ- спектроскопії та квантово-хімічних розрахунків вивчена ре­акція взаємодії ОК та ГПА, доказана індивідуальність і асоціативний характер зв’язку в сполуках (ОК)nГПА та визначений склад асоціатів.

Виходячи з того, що перелічені ОК є неелектроактивними, а ГПА РМо12О403- елек­тровідновлюється при катодній поляризації від +0,5В до -0,5В, можливе амперометричне визначення алкалоїдів з використанням в якості титранту 12-молібдофосфорної гетеро­полікислоти шляхом електровідновлення двох атомів молібдену ГПА. Методом амперо­метричного титрування встановлено співвідношення реагуючих компонентів, яке скла­дає ОК:ГПА=(3,09±0,30):(1,00±0,08), при Р=0,95, n=5, а також розраховано іонний добу­ток нової сполуки, який складає ІД=(3,04*10-27±0,18) при Р=0,.95, n=5.

Розроблені також іоноселективні електроди (ІСЕ), оборотні до органічних катіонів суми алкалоїдів чистотілу із пластифікованими мембранами. В якості електрод­ноактивних речовин (ЕАР) ІСЕ використовували синтезовані малорозчинні сполуки ОК алкалоїдів чистотілу з (ГПА). Запропоновані експресні, селективні та чутливі методики кі­ль­кісного визначення суми алкалоїдів чистотілу в розчинах методами прямої по­тен­ціо­метрії, за допомогою розроблених ІСЕ, тонкошарової хроматографії та ам­пе­ро­мет­рич­ного титрування, які дозволяють визначати вміст алкалоїдів в розчинах без до­дат­кового від­ділення від зава­жаючих компонентів.

 


Голова –  д.х.н., професор Ольга Антонівна Запорожець
Секретар к.х.н., доцент Оксана Тананайко

 http://anchem.knu.ua/nanu/
E-Mail: analysis@univ.kiev.ua