наукова рада НАНУ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ВІДДІЛЕННЯ ХІМІЇ

НАУКОВА РАДА З АНАЛІТИЧНОЇ ХІМІЇ


Основні поліметинові барвники для фотометричного визначення оксоаніонів

Кормош Ж.О.1, Базель Я.Р.2

1Волинський державний університет ім. Лесі Українки;

2Ужгородський національний університет

значення органічних реагентів в аналітичній хімії велике. Особливо вони важливі при роз­робці високочутливих, специфічних та точних методів визначення окремих компо­нен­тів в природних та промислових об’єктах, в об’єктах довкілля, речовин особливої чис­тоти.

Цінними аналітичними формами є іонні асоціати (ІА) за участю основних катіонних барвників. Оскільки катіон барвника інтенсивно забарвлений і відповідає за чутливість аналітичного сигналу, то це дає змогу отримати останній при малих кіль­кос­тях іона-партнера. Оксоаніони утворює обмежене коло елементів. Цей факт є важливою пе­редумовою вибірковості реакцій утворення ІА.

Нами систематично вивчено спектрофотометричних та кислотно-основних вла­стивостей основних поліметинових барвників (ПБ) та їх іонних асоціатів (IA) з оксо­ані­о­на­ми, використанню вивчених ІА як ефективних аналітичних форм для фотометрич­ного та екстракційно-фотометричного визначення цих аніонів. Синтезовано ряд нових ціані­но­вих барвників, досліджено їх характеристик та ре­ак­ційну здатність до деяких оксо­ані­о­нів, квантово-хімічними методами розраховано їх електронну будову. Знайдено ко­ре­ля­цій­ні залежністі між електронною будовою ціанінових барвників та властивостями. Дос­лід­жено нові кольорові твердофазні реакції оксоаніонів W(VI), Re(VII), Cl(VII) та ін. за учас­тю ПБ у водній фазі. показано можливість екстракції та фотометричного визначення оксо­аніонів W(VI) основними барвниками. Виявлено ефект пригнічення ек­стракції іон­них асоціатів Re(VII) з ПБ при введенні донорно-активних органічних роз­чинників, що змі­шуються з водою. Розроблені нові ефективні методики визначення мікрокількостей Вольфраму, Ренію та перхлорат-іонів у різних об’єктах.

 


Голова –  д.х.н., професор Ольга Антонівна Запорожець
Секретар к.х.н., доцент Оксана Тананайко

 http://anchem.knu.ua/nanu/
E-Mail: analysis@univ.kiev.ua