наукова рада НАНУ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ВІДДІЛЕННЯ ХІМІЇ

НАУКОВА РАДА З АНАЛІТИЧНОЇ ХІМІЇ


Викладання аналітичної хімії та постановка наукових досліджень на кафедрі аналітичної хімії Волинського державного університету ім. Лесі українки

Кормош Ж.О., Семенишин Д.І.

Волинський державний університет ім. Лесі Українки

У квітні 2001 року в результаті поділу кафедри органічної та аналітичної хімії у ВДУ була створена кафедра аналітичної хімії. До її викладацького складу входить 1 професор, 2 доцента, 2 старших викладача та 1 ассистент.

Викладачі кафедри читають основні курси “Аналітична хімія” та “Аналітична хі­мія об’єктів довкілля” для студентів спеціальностей “Хімія”, “Екологія” та “Біологія”, а та­кож “Фізичні методи дослідження” (для студентів спеціальності “Хімія”). При роз­роб­ці та викладанні навчальних курсів велике значення мають практичні, а, особливо, ла­бо­ра­торні заняття, які проводяться у чотирьох навчальних лабораторіях класичних та фі­зи­ко-хімічних методів аналізу. Кількість аудиторних годин для різних спеціалізацій значно від­різняється.

Кафедра аналітичної хімії ВДУ випускаюча. Студенти роблять свій вибір щодо спеціалізації наприкінці 3-го курсу. На 4 та 5 курсах студенти слухають спеціальні курси: “Теоретичні основи аналітичної хімії”, “Електрохімічні методи аналізу”, “Оптичні методи аналізу”, “Методи розділенння та концентрування”, “Метрологія, стандартизація та сертифікація”, Хроматографічні методи аналізу”, “Організація аналітичної служби на виробництві” та ін. (всього 13), що дає їм необхідну теоретичну та практичну підготовку для виконня дипломної роботи на належному рівні та одержання кваліфікації – спеціаліст. На кафедрі працює магістратура, що дає можливість кращим студентам вико­нати та захистити магістерські роботи.

Важливе місце у підготовці висококваліфікованих спеціалістів має науково-дослідна робота студентів. Студенти з молодших курсів займаються НДР у проблемних групах (3-5 чоловік) за науковою тематикою кафедри.

Основним науковим напрямком кафедри є “Розробка нових методик аналізу при­родних та синтетичних об’єктів”: аналіз нових напівпровідних, надпровідних матеріалів та вод поверхневого і артезіанського походження.


Голова –  д.х.н., професор Ольга Антонівна Запорожець
Секретар к.х.н., доцент Оксана Тананайко

 http://anchem.knu.ua/nanu/
E-Mail: analysis@univ.kiev.ua