наукова рада НАНУ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ВІДДІЛЕННЯ ХІМІЇ

НАУКОВА РАДА З АНАЛІТИЧНОЇ ХІМІЇ


ВИКОРИСТАННЯ БАГАТОФАКТОРНОГО ПЛАНУВАННЯ ЕКСПЕРИМЕНТУ ДЛЯ ОБРОБКИ РЕЗУЛЬТАТІВ ЕЛЕКТРОМЕТРИЧНИХ ВИЗНАЧЕНЬ

Ахметшин А.Г., Приймак О.П., Демид А.Є.

Тернопільський державний педагогічний університет ім. Володимира Гнатюка

Багатофакторне планування експерименту було використане для знаходження опти­мальних умов кількісного визначення катіонів важких металів із застосуванням методів йоноселективної потенціометрії та вольтамперометрії. Зокрема на базі цього планування були відпрацьовані технологічні параметри процесів виготовлення йоноселективних мембран, концентрації фонових електролітів і рН середовища, параметри індикаторних електродів при амперометричних визначеннях. Найбільшу увагу приділяли виготов­ленню і вивченню електродів типу “покритого дроту”, бо теорія роботи цих електродів є найменш розробленою. В якості базового використовували електрод на мідній основі (мідний дріт), який покривали йоноселективною плівкою, що містила диетил­дитіокарбамат (DDK) натрію або інших металів. Найкращі результати по відношенню до йонів купруму (II) показав DDK цинку.

При вольтамперометричних дослідженнях галогенкупрати(I) і (II) використову­вали з подвійною метою. По-перше, здатність галогенкупратів (I) окиснюватися, а гало­генкупратів(II) відновлюватися на графітовому і платиновому електродах, реагувати з багатьма реагентами за різними механізмами, покладена в основу аналізу сумішей катіонів важких металів, одним із компонентів яких є йони купруму(II). По-друге, гало­генкупрати(II) є титрантами з вагомими перевагами при амперометричних визначеннях як органічних, так і неорганічних речовин.

Багатофакторне планування було застосоване для обробки результатів аналізу ба­гатокатіонних сумішей системою з багатьох електродів. Цей спосіб дає можливість ха­рактеризувати селективність йоноселективних електродів за допомогою рівнянь регресії надійніше, ніж за відомими в літературі способами. Корекція результатів аналізу, що здійснюється при цьому, дозволяє знизити помилки і підвищити надійність визначення навіть при використанні електродів з низькою селективністю.

Розроблені методи визначення перевірені на аналізі стандартних розчинів солей, води природних водоймищ Тернопілля і стічної води підприємств.


Голова –  д.х.н., професор Ольга Антонівна Запорожець
Секретар к.х.н., доцент Оксана Тананайко

 http://anchem.knu.ua/nanu/
E-Mail: analysis@univ.kiev.ua